22 Mayıs 2017 Pazartesi

Teraryum Nedir Nasıl Yapılır?

Teraryum Nedir ? Nasıl yapılır ?

Ev bahçe hobileri arasında son yılların gözdesi haline gelen terrarium (teraryum)lar hakkında bir yazı yazma gereksinimi duydum. Konu itibari ile bu yazının uzun olma ihtimali yüksek unarım sıkılmadan okursunuz.  Eviniz için harika bir dekorasyon ürünü olan teraryum nedir, nasıl yapılır görelim.

terrarium


Öncellikle teraryum nedir konusuna değinelim: Çeşitli bitkiler kullanarak küçük bir fanus içinde bitki örtüsü yaratma işlemi, bir fanus içine yerleştirilmiş yağmur ormanlarını düşünebilirsiniz. Oldukça ilham verici öyle değimli. Kısacası doğa hayatını bir fanus ya da kavanoz içinde taklit etme işlemi.

Peki Teraryum yaparken kullanılan bitkiler ve malzemeler nelerdir? Bu soru için verilecek net bir yanıt olmasa gerek diye düşünüyorum. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmış ama yine de sık kullanılan terrarium malzemelerini sıralayacak olursak.

Cam Fanus ya da Kavanoz (  illaki cam olması gerekmez ama görsel açıdan en iyi sonucu cam ürünlerle alınıyor.)  Tabi bu, dediğim gibi opsiyonel bir durum. Eski ampul ile dahi terrarium yapılabiliyor.  Bunun dışında cam şişeler de kullanılabilir.

ampul


Kullanılan toprak türleri: Genellikle kullanılacak bitkilere göre değişiklik gösterirler. Hazır olarak üretilmiş toprak türü ise Torf’tur, çeşitli internet sitelerinde uygun fiyattan satılıyor. Peki, dışarıdan kendi bahçemizden aldığımız toprakla teraryum olur mu? Pekâlâ olur ama bunun belirli şartları var, öylece bahçeden çıkardığınız toprağı getirip kavanoza koyamazsınız.  Unutmayalım ki terarrium’un estetiği kullanacağınız bitkilerin sağlığına bağlı bunu sağlamanın yolu da sağlıklı bir kara örtüsü yaratmaktan geçiyor. Kendi toprağınız içindeki bazı bakterilerin küf ve çürümeye neden olmaması için rafine edilmesi işlenmesi gerekiyor.Bu şartları sağlarsanız kullanın ama  Benim tavsiyem internette satılan lav taşı (iyi bir ekosistem oluşturmak için önemli) ve üzerine teraryum toprağı.

Toprak örtüsünü yaratırken alta ince bir tabaka lav taşı (mineralli taş olarak ta geçiyor), üzerine ise toprak kullanın, toprağın lav taşından ince olması nedeni ile aşağıya doğru akmasını engellemek için  ince metal file kullanabilirsiniz.



Aktif Karbon: Bitki örtüsünün uzun süre sağlıklı ve canlı kalabilmesi için olmazsa olmazlardandır. Torf kullanılmadan önce altına ince bir tabaka aktif karbon kullanmak gerekir. Aktif karbonu herhangi bir akvaryum mağazasında bulabilirsiniz. Toprak içindeki zararlı maddelerin yok edilmesi için gerekli bir malzemedir.

Teraryum Bitkileri: Teraryum bitkilerini anlatmadan önce yetiştirmeye karar verdiğiniz bitki ile terrarium’un boyutlarının doğru oranltılı olmasına dikkat edin. Örneğin: 20 cm büyüyebilen bir bitki için 10cm’lik fanus kullanmayın. Unutmayın ki yaşayan bir ekosistem oluşturuyorsunuz.

Bitki örtüsünü doğru kurgulamak estetik açıdan büyük önem taşır. Komposizyonunuza  göre taban örtüsü için çeşitli yosun türlerini (java moss) kullanabilirsiniz. Eğer ki kurak iklime uygun bir  teraryum yapıyorsanız kaktüs yada cuba gibi dayanıklı bitkileri seçebilirsiniz.  Sonrasında çeşitli tırmanan bitkiler, mini menekşe ya da eğreti otu seçenekler arasında olabilir.

Deniz kenarlarındaki kaya yosunları, ya da sulak, bataklık gibi meralarda kenara tutunmuş minyatür bitkileri fanus içinde kullanabilirsiniz.  Yaşamak için fazla oksijene ihtiyaç duyan bitkiler Mini bahçe yaparken kullanılmamalıdır. Dar alanda yetişmesi ancak mucizeye bağlıdır.

teraryum örnekleri


Kullanılan Diğer bitkiler

Graptoveria
Havorthii
Aeonium Arboreum
Tül kuşkonmaz
Adenium
Rebutia marsoneri
Kaktüs türleri
Crassula Ovata

Birkaç püf noktaya değinecek olursak sağlıklı bir teraryum için bitkilere direk su dökmeyin bir sprey vasıtası ile dengeli sulama yapın,

Mini bahçesiniz de ki bitkilerin zarar görmemesi için ani ısı değişimlerine maruz bırakmayın.

Teraryum’u direk güneş ışığından koruyun. Dolaylı yoldan ışık almalı. Aksi takdirde akvaryum camında yosunlaşma görülebilir.


Alternatif seçenek Suni yapay teraryumlar: Artık Ben bunları yapamam zor gelir diyorsanız. İnternet üzerinde ya da akvaryumcularda yapay malzemelerden oluşturulmuş teraryumlar dan alabilirsiniz.


Paylaş

Alakalı Konular

Teraryum Nedir Nasıl Yapılır?
4/ 5
Oleh

Bizden Haberin Olsun

E Mail aboneliği ile yeni içeriklere ilk siz ulaşın.